Bir Gün

Ayşe Kulin’in Bir Gün kitabını beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Konuların çarpıtılarak anlatılması haksız durumlara nedensiz bir haklılık kazandırıyor.

Ayşe Kulin Bir Gün kitabında doğu ve batı arasındaki uçurumları yorumlamış. Doğudaki kadınların töreye göre yaşamaları, kuma ile yaşamaları, eğitimsiz olmaları, ailelerinin okumalarına izin vermemesi gibi durumlar anlatılırken, batı kadının ise kendi kararlarını verebilmeleri, seçim yapabilmeleri, eğitim alarak kendi ayakları üzerinde durmalarının karşılaştırması yapılmış.

Doğudaki kadının kararlarını kendisi veremeden, eşinin yönlendirmesi ile örgüt amaçlı çalışması ve yaşadığı hayatın suçlusunun ülke yönetimi olduğunu iddia etmesi açıkçası bana çok uç bir nokta olarak geldi.

Doğudaki yaşamın kolay olmadığı (her ne kadar birebir görerek deneyimlemesem de) biliniyor. Özellikle kadınların hayatları çok daha zor… Okutulmayan kızlar erkenden evlendiriliyor ve çocuk sahibi oluyorlar, bazı durumlarda üstlerine kuma bile geldiği oluyor. Kadınların bu şekilde bir hayatı yaşamalarına bütün ülke zaten karşı çıkıyor. Özellikle kız çocukların okuması için yapılan bir sürü kampanya ve girişim var. Bunlarla uğraşılarak eğitim düzeyinin hem kadın hem erkek tarafından arttırılması üzerine çalışılması gerekirken, bir örgüte üye olmak ve onun için emek harcamak benim kesinlikle kabul edemeyeceğim bir şey.

ne diyim okumak isteyene iyi okumalar…

 

bir gün